Jak se (ne)najíst v závodní jídelně

16. listopadu 2017 v 14:07 | Matty |  Nezařazené
Docela dost slyšívám poslední dobou názor, že v závodní jídelně se člověk nemůže dobře najíst. Že tam vaří samé blafy, co se nedají sníst, a že je lepší vařit si doma, nebo v mém případě na koleji. Já se vám pokusím dokázat, že to není tak úplně pravda. Mám staženou aplikaci, kde si objednávám dopředu jídlo, a mám tam i historii toho, co jsem si objednal. Teď bych rád každé to jídlo doprovodil stručným komentářem. Vy tak aspoň zjistíte, co se dá zkusit a čeho se vyvarovat.



Francouzské brambory - moje oblíbené jídlo, takže tady byla volba jasná. Na povrchu to podle mého trochu přehnali se skořicí, takže to občas chutnalo spíš jako zákusek, a povrch by si zasloužil trochu víc času v troubě, ale jinak to bylo dobré a byla toho obří porce.

Čočková polévka - jedním slovem obří zklamání. Nečekám od závodní jídelny luxus a skvělý foodstyling, ale tohle bylo moc i na mě. Uzenina = polosyrový párek, čočka připomínala spíš čočkovou kaši a chuť taková nijaká. Evidentně úplně zapomněli na koření a sůl ani pepř na stole to nezachránila.

Kuřecí stehno Montevideo - tohle mělo být něco jako kuře na mexický způsob, i když Montevideo je v Uruguayi, jestli mi paměť ještě slouží. Omáčka byla proto z rajského protlaku - kdepak pravá rajčata - paprik a pórku. Chuťově to nebylo špatné, ale já té mexické kuchyni neholduju. Kdo má ale chuť, dejte si, sníst se to dá.

Vepřové maso na paprice - ve zkratce řečeno maso na paprice, nic víc, nic míň. Klasická domácí obdoba, jen té papriky tam bylo poskrovnu, takže omáčka byla spíš "typ UHO - univerzální hnědá omáčka", jak se říká u nás doma. Nenadchlo ani neurazilo.

Zapékané brambory s kuřecím masem - mám takový pocit, že personál jídelny se nejlépe vyzná v zapékaném jídle, nebo tím vždy nejlépe potěší moje chutě. To kuřecí maso mezi bramborami bylo zajímavé. Okořeněné tak akorát a celkově velmi dobré.

Vepřový plátek na houbách - já jsem milovník hub, takže jak jsou někde houby, jdu do toho. Ty houby byly pravé hříbky, za to jim tedy v závodní jídelně smekám. Maso bylo trochu tužší, ale omáčka byla výborně kořeněná a chuť hub v ní byla cítit. Nevím, jestli to dohnali houbovým kořením, ale mně chutnalo.

Žemlovka s jablky a tvarohem - normálně nejsem typ na sladká jídla, ale tohle mi chutnalo. Žemlovka sice jako guma, ale tak co. Uvítal bych větší množství jablek nebo tvarohu.

Smažený sýr - klasika, na tom není co zkazit, když člověku neuteče z obalu.

Bramborové šišky sypané mákem - větší množství másla by tomu neškodilo, bylo to dost suché, jinak opět docela dobré.

Toskánské špagety sypané parmazánem - schválně jsem si na internetu našel, jak se tyhle špagety dělají, protože to v jídelně nejspíš vidělo pravé toskánské špagety z uctivé vzdálenosti. S parmazánem to bylo podobně, sázel bych, že to, co bylo nahoře, byla gouda nebo něco podobného. Kdepak, palec dolů, a obří.

Srbské rizoto - další moje oblíbené jídlo, doma ho nedělám, takže když v jídelně je, jdu tam. Zatím mě v žádné z nich nezklamali, a to ani tady. Asi nemám tak vysoko nastavenou laťku.

Pečené masové kuličky - když pominu strukturu, připomínající něco mezi klihem a lepidlem, která to jídlo úplně odrovnala, měl bych asi říci, že zase kuchaři zapomněli na koření. Prvotřídní hnus.

Pizza Quatro Salami - v naší menze vám na počkání udělají i pizzu, a protože tentokrát nebylo na menu nic lepšího, šel jsem do toho. Je to jako klasická salámová pizza. Nečekejte žádný přehnaný luxus, pečou to v troubách nejspíš z polotovarů, ale tahle byla k poměru cena/výkon docela dobrá.

Babiččina sekaná - vsadím se s vámi, že moje babička by na první pokus udělala lepší věc, než tohle. Maso bylo jemné, to ano. Ale to kolem, v čem to pekli... Bylo to střívko nebo kůže? Vážně nevím. Každopádně se mi z toho div nezvedl kufr.

Kuřecí steak se sýrovou omáčkou - nic naplat, kuře tady umí. Prsíčko propečené tak akorát, ještě šťavnaté, a sýrová omáčka tentokrát opravdu sýrová byla. Chuť to byla zajímavá, zase obměna kuřecího masa. Chutnalo mi to.

Opečená klobása, čočka - očividně stejně dobře, jako umí kuřecí maso, neumí luštěniny. Horší čočku jsem snad ještě neviděl, a ta klobása asi ještě hýkala, když ji plnili. Další komentář asi není třeba.

Bramborový guláš s houbami - brambory v tom guláši byly tak najemno, že asi plnily i roli zahušťovadla. Smetany požehnaně, to bylo velké plus, mám rád guláš hezky jemný. Objednávám si vždy jídlo na pár dní dopředu, než dojdou porce, takže abych byl upřímný, zapomněl jsem na to, že jdu na houbový guláš. V první chvíli jsem se tudíž pěkně lekl, co to je za maso, a málem to plivnul zpátky do talíře. Ale když jsem si zvykl na tu zvláštní chuť, musel jsem uznat, že to je dobré. Byly tam malé lišky a hříbky. Zajímavá obměna na bramborový guláš, ale tomuhle dávám palec nahoru.

Přírodní kuřecí plátek, brambory, baby karotka - Kuřecí plátek jako vždy dotažený k dokonalosti, ale to ostatní, škoda mluvit. Brambory byly na tak obří kusy, že se snad ani nestihly dovařit. Naproti tomu mrkev asi krájel nějaký autista, někdy byla na mišmaš, někdy na obří kusy a tomu taky odpovídala příprava. Chvílemi jsem div nesrkal mrkvovou kaši jako mimino, jindy jsem si zase skoro zlámal zuby, jak to bylo tvrdé. Chuť taky nijaká. Takže maso jsem snědl a zbytek šel do koše. Doufám, že jsem vám aspoň trochu poradil, na co si v jídelně - tedy aspoň té naší - dávat pozor, pokud sem někdy zavítáte. Ale další kritiku na jídla už psát nebudu, nejsem Koko z MENU domů, a oni by to nejspíš nebrali nijak vlídně. Tak zase někdy.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Eliss Eliss | Web | 16. listopadu 2017 v 15:29 | Reagovat

Teda, ty mi děláš pěkné chutě, sice jsi z některých jídel zklamaný, ale i tak. :D Asi si půjdu ukuchtit něco dobrého :-)

2 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 16. listopadu 2017 v 17:12 | Reagovat

Já se zarazila hned u první položky :-)
Skořici na francouzské brambory?
Tak to tedy neznám :-)

3 Jana Jana | E-mail | Web | 16. listopadu 2017 v 17:33 | Reagovat

Evidentne tam ovládají troubu 😂 já mám krabičky ... pokud není mso,je to moc příjemné jídlo. Maso umí dobře málokde :)

4 Leník Leník | Web | 16. listopadu 2017 v 19:12 | Reagovat

Pobavilo mě to :D.
Já když jsem na dovolené, tak si dávám smažák. Miluji ho.
Chodím na střední a u nás v jídelně vaří luxusně! Máme na výběr ze dvou jídel a jsou vynikající :-)

5 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 16. listopadu 2017 v 20:05 | Reagovat

[2]: Tak to okopírovali od naší tety, protože ta si klidně dala na šunkofleky skořicový cukr. Proti gustu žádný dišputát, říkalo se u nás. :-)  :-)

6 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 16. listopadu 2017 v 20:08 | Reagovat

Matty, jdu sice s křížkem po funusu, ale tys měl v úterý 14 narozeniny dokonce kulaté, viď. Takové krásné. TaKWE JEN VŠE DOBRÉ, ZDRAVÍ, ÚSPĚCHY VE STUDIU I OSOBNÍM ŽIVOTĚ.
https://youtu.be/jmt8wRyUaSk
PRO VZPOMÍNKU NA JEDNOHO STARÉHO PÁNA, který zde už není...

7 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 16. listopadu 2017 v 20:09 | Reagovat

Asi nemáš v nastavení  povoleny odkazy v komentářích, tak... ;-)

8 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 16. listopadu 2017 v 20:10 | Reagovat

Ono to stačí obtáhnout a "najít". :-)

9 Matty Matty | 16. listopadu 2017 v 20:16 | Reagovat

[6]: To nevadí, a děkuji :-) Wabiho jsem měl moc rád, škoda, že odešel tak brzy :-(

10 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 16. listopadu 2017 v 20:32 | Reagovat

[9]: Vidíš a měl o padesát a "něco" víc než máš ty, viď? Máš řivot před sebou snad bude dobrý. ;-)  :-D

11 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 16. listopadu 2017 v 20:32 | Reagovat

[10]:život-ach ty překlepy.

12 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 16. listopadu 2017 v 20:37 | Reagovat

[2]: Tak to jsem přesně chtěla napsat. :D Třeba tam u Mattyho mají speciální recepty proti chladu?? :D

13 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 16. listopadu 2017 v 22:04 | Reagovat

[12]:V závodní jídelně Perly, kam chodili na obědy i býv. zaměstnanci-důchodci jsme jednou viděli pána, jak k polévce přikusoval ovocný lívan- takový ten kynutý, s tvarohem, švestkami a navrch drobenkou a zřejmě mu chutnalo. Prostě jedl vše zároveň. Vždyť mnohé omáčky jsou sladkokyselé, sladkoslané, jen to mohou být nezvyklé kombinace. ;-)

14 Matty Matty | 16. listopadu 2017 v 22:07 | Reagovat

[12]: S tou skořicí se to nepřehání, dělá to jen takovou chuť a barvu na povrchu :-) A prý je to i fígl, jak docílit nahoře vypečenějšího povrchu, protože skořice funguje ještě lépe než rozšlehané vajíčko :-)

15 Honza Honza | Web | 17. listopadu 2017 v 14:38 | Reagovat

Závodní jídelnou myslíš asi konkrétně menzu, já si nějak nestěžuji. Někdy teda musím být obezřetný, co si objednávám, mám vytipovaná jídla, která mě opravdu nenadchnou, ale jinak se za ty prachy student vcelku dobře nají :D Co se týče názvů, to je kategorie sama pro sebe, jestli tam snad nemají určený celý geografický tým pro tvorbu názvů jídel. Namátkou čtvrteční toskánské špagety, už podruhé jsem se napálil! Nejsem sice žádný gastro odborník, ale omáčka z čehosi připomínající zeleninu, tu by Italové dali maximálně na kompost. :D

16 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 17. listopadu 2017 v 18:57 | Reagovat

Nemáš to Matty lehké, ale chce to "vydržať" a pak si třeba něco uvařit sám, tedy pokud máš k tomu podmínky. :-)

[6]: Připojím se k Ružence a popřeji také dodatečně - zdraví a úspěchy ve studiu, tvorbě a v osobním životě. :-)
Moc se mě líbí název tvého blogu " Deníček naděje národa" :-)

17 Nikky Nikky | E-mail | Web | 17. listopadu 2017 v 20:07 | Reagovat

Super článok :-) Musím sa priznať, že ja som bola veľký jedák jedál v jedálni na základnej aj strednej škole, dokonca som sa na základnej škole zamilovala do špenátovej polievky, ktorú málokto zo spolužiakov vôbec zjedol. Našlo sa pár jedál, ktoré im nešli, ale inak to bolo fajn, ale tiež tie názvy občas človek musel lúštiť, čo si za tým má predstaviť.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama